une ruines Mayas

Com q no he pogut treure l’aigua clara del q va passar amb els Mayes,ja q els propis guies de les ruines o no ho saben o no es posen d’acord, la meva curiositat m’ha fet fer una cosa que no faig quasi mai… buscar en el GOOGLE.

Tot i que tampoc se sap del cert, sembla ser que hi ha dues teories q tenen forsa acceptacio:

  • La mes generalitzada es q les ciutats Mayes es van fer tan grans (algunes mes de 100.000 hab.) q algunes van colapsar per falta de recursos (aigua, fusta, aliments, zona d conreu…) i la gent va emigrar a zones amb mes recursos.
  • Es veu que va haver una epoca cap al 900d.c. q va disminuir entre un 25% i un 40% la pluviositat a centroamerica. Va durar uns 200 anys. Aquest factor es creu q podria haver generat mancances amb el cultiu del blat de moro (principal base alimentaria dels Mayes y q n’eren uns experts) i aquest fet podria haver provocat un desprestigi dels Deus, Reys i sacerdots. Aixi q es deurien fer molts de sacrificis als deus i deuria haver un descontent generalitzat per part de la societat al veure que les seves collites continuaven morint-se. Per tant va provocar l,emigracio a llocs mes fertils.

 

Provablement va ser una barreja de les dues teories i q al final, la gent cansada de pagar tributs als nobles i als Deus, els enviessin a pastar fang i anessin a viure a d’ltres llocs mes tranquils.

Dins d’aquest marc, a principis del XVI els Spanish van apareixer al territori conquerint, expoliant, robant i governant durant els seguents quasi 300 anys… Fins q Mexic va aconseguir la Independencia al 1810; despres hi va haver mes d’un segle de lluites internes fins q a inicis del XX a mans d generals com Emilio Zapata i Sancho ‘’Pancho’’ Villa, van aconseguir alliberar al poble rural de l’esclavitud dels nobles i cacics.

I aixi estan ara, lluitan per posar politics honrats al poder, igual q a tots els altres paisos. Pero la veritat es q es veu molta gent pobre i amb molt pocs recursos i d’altres de molt ben pagats. La poli mateix cobra 400€/mes i un profe 800, per tant es facilment sobornable. Aixo implica q veus molts cotxes sense matricules, molts sense asseguransa, avansant en continua i un llarg etzetera de irregularitats. Per tant en cas de q et parin accepten molt facilment un ‘’mordida’’ per contrarestar aquest sou tant baix.

Pel tema residus…mes val no parlar-ne… ja q es molt trist q al 2017 al 100% dels poblets petits pel q hem passat encara cremen totes le deixalles, incloent tots els plastics… ja sigui a l’entrada del poble o al pati de casa.

Advertisements

One thought on “une ruines Mayas

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s